Acţiuni de control desfăşurate în perioada premergătoare Sărbătorilor de iarnă de Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt   

Acţiuni de control desfăşurate în perioada premergătoare Sărbătorilor de iarnă de Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt

În scopul prevenirii apariţiei îmbolnăvirilor la om în urma consumului de alimente în perioada Sărbătorilor de iarnă, precum şi în scopul prevenirii răspândirii Pestei Porcine Africane, au fost intensificate controale sanitare veterinare în vederea verificării condiţiilor de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate şi valorificate carnea de porc şi alte alimente de origine animală şi nonanimală destinate consumului uman.

Până la această dată, inspectori din cadrul DSVSA Olt au efectuat un număr de 413 controale oficiale, care au urmărit modul în care operatorii din sectorul alimentar autorizaţi/înregistraţi sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor respectă condiţiile sanitare veterinare şi de siguranţa alimentelor referitoare la procesarea alimentelor de origine animală (carne, lapte, produse lactate, peste, oua) şi nonanimală (produse de panificaţie şi patiserie, legume-fructe), asigurarea trasabilităţii acestora, condiţiile de ambalare, transportul, depozitarea şi comercializarea acestora către consumatorul final.

S-au aplicat 10 sancțiuni contravenționale conform H.G. 984/2005, cu modificările și completările ulterioare, în valoare de 22.400 lei și 6 avertismente conform O.G. 2/2001, la unități de alimentație publică, magazine alimentare, un supermarket, un laborator de cofetărie-patiserie, pentru neconformițile constatate, cum ar fi :

– depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare ;

– neverificarea stării de sănătate a personalului ;

– etichetare necorespunzătoare a produselor alimentare ;

. întreținerea necorespunzătoare a spațiilor și echipamentelor .

A fost reținută oficial o cantitate de 9,629 kg de produse alimentare de origine animală              (carne de porc, carne de pasăre, produse lactate), ca urmare a etichetării necorespunzătoare .

Au fost efectuate un număr de 4 controale în târguri și 4 controale în trafic împreună cu reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Județean și Inspectoratului de Jandarmi Județean Olt . Nu au fost identificate neconformități pentru care să fie aplicate sancțiuni contravenționale .

S-au luat măsuri pentru a interzice comercializarea produselor si a alimentelor în spații improvizate, nesupuse controlului sanitar veterinar sau în sistem de vânzare stradal, la solicitarea altor instituții abilitate.

DSVSA Olt recomandă consumatorilor să se aprovizioneze cu produse alimentare specifice acestei perioade, cu carne de porc şi produse din came de porc numai din unităţi autorizate/înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, astfel având certitudinea că, atât carnea cât şi alte produse de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică .

După cumpărare, în cel mai scurt timp posibil, alimentele de origine animală se introduc în frigider unde se păstrează astfel: carnea refrigerată, laptele, produsele din lapte şi ouăle la o temperatura de refrigerare de preferinţă între 0˚C+4˚C şi separat în funcţie de categoria de produs, iar carnea congelată la o temperatură cât mai scazută, respectiv sub -12˚C.

Sacrificarea porcului din gospodărie şi consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave asupra sanatatii umane .

Examenele trichineloscopice se efectuează la nivelul celor cinci circumscripții sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor oficiale de pe raza județului Olt, respectiv cele din Slatina (în cadrul Pieței Agroalimentare Zahana și Pieței Agroalimentare Frații Buzești), din Caracal, Corabia, Balș și Drăgănești Olt, unde se asigură program de permanență, inclusiv sâmbăta și duminica .

În perioada 01.12.-10.12.2023 s–au efectuat un numar de 93 de examene trichineloscopice. Nu au fost probe pozitive .

De asemenea, ca în fiecare an, pentru efectuarea examenelor trichineloscopice, cetățenii se pot adresa și medicilor veterinari de liberă practică împuterniciți, care își desfășoară activitatea în zona rurală .

Carnea rezultată în urma sacrificărilor tradiționale în gospodăriile populației cu ocazia sărbătorilor de iarnă este destinată consumului familial, fiind interzisă comercializarea cărnii și a produselor din carne rezultate din acestea .

De asemenea, este interzisă comercializarea porcilor, cărnii și produselor din carne provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției virusului Pestei Porcine Africane (PPA).

Recomandăm, încă o dată celor care sacrifică porci în mod tradiţional să se adreseze medicilor veterinari pentru efectuarea examenului trichineloscopic .

Există un risc major de îmbolnăvire la care se expun persoanele care cumpără şi consumă carne de porc a cărei origine nu este cunoscută, provenită din tăieri clandestine sau care nu a fost supusă controlului sanitar veterinar (inclusiv examenul pentru identificarea Trichinella spp.).

În cazul în care constată nereguli care ar putea pune în pericol sănătatea publică, consumatorii sunt rugaţi să sune la telefonul 0372735838; fax 0249416726 –  DSVSA Olt.

 DIRECTOR EXECUTIV,   

DR.BOLBOREA VERONEL