12.12.2024
Acţiuni de control desfăşurate în perioada premergătoare Sărbătorilor de iarnă de Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt
În scopul prevenirii apariţiei îmbolnăvirilor la om în urma consumului de alimente în perioada Sărbătorilor de iarnă, precum şi în scopul prevenirii răspândirii Pestei Porcine Africane, au fost intensificate controale sanitare veterinare în vederea verificării condiţiilor de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate şi valorificate carnea de porc şi alte alimente de origine animală şi nonanimală destinate consumului uman.
În perioada 01.12.-11.12.2024, inspectorii din cadrul DSVSA Olt au efectuat un număr de 72 controale oficiale, care au urmărit modul în care operatorii din sectorul alimentar autorizaţi/înregistraţi sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor respectă condiţiile sanitare veterinare şi de siguranţa alimentelor referitoare la procesarea alimentelor de origine animală (carne, lapte, produse lactate, peste, oua) şi nonanimală (produse de panificaţie şi patiserie, legume-fructe), asigurarea trasabilităţii acestora, condiţiile de ambalare, transportul, depozitarea şi comercializarea acestora către consumatorul final.
S-au aplicat 20 sancțiuni contravenționale conform H.G. 984/2005, cu modificările și completările ulterioare, în valoare de 192.400 lei la unități de tip supermarket. Printre neconformitățile constatate, au fost :
– depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare ;
– stare de igienă necorespunzătoare în spațiile de depozitare, neîntreținerea spațiilor și echipamentelor ;
– manipularea produselor alimentare fără respectarea normelor de igienă ;
– lipsă probe prelevate în cadrul programului de autocontrol.
DSVSA Olt recomandă consumatorilor să se aprovizioneze cu produse alimentare specifice acestei perioade, cu carne de porc şi produse din came de porc numai din unităţi autorizate/înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, astfel având certitudinea că, atât carnea cât şi alte produse de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică .
După cumpărare, în cel mai scurt timp posibil, alimentele de origine animală se introduc în frigider unde se păstrează astfel: carnea refrigerată, laptele, produsele din lapte şi ouăle la o temperatura de refrigerare de preferinţă între 0˚C+4˚C şi separat în funcţie de categoria de produs, iar carnea congelată la o temperatură cât mai scazută, respectiv sub -12˚C.
În ceea ce privește sacrificarea porcului din gospodărie şi consumarea acestuia în familie, facem precizarea că, lipsa controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, prin efectuarea examenului trichineloscopic, poate avea consecinţe grave asupra sanatatii umane .
Examenele trichineloscopice se efectuează la nivelul celor cinci circumscripții sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor oficiale de pe raza județului Olt, respectiv cele din Slatina (în cadrul Pieței Agroalimentare Zahana și Pieței Agroalimentare Frații Buzești), din Caracal, Corabia, Balș și Drăgănești Olt, unde se asigură program de permanență, inclusiv sâmbăta și duminica .
Probele se recoltează din musculatura intercostală, pilierii diafragmatici, mușchii abdominali, partea musculară a diafragmei situate în apropierea coastelor sau a sternului .
Tariful pentru efectuarea examenului trichineloscopic la circumscripțiile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor oficiale este 26 lei + TVA (31 lei).
Până la această dată nu au fost probe pozitive.
De asemenea, ca în fiecare an, pentru efectuarea examenelor trichineloscopice, cetățenii se pot adresa și medicilor veterinari de liberă practică împuterniciți, care își desfășoară activitatea în zona rurală .
Carnea rezultată în urma sacrificărilor tradiționale în gospodăriile populației cu ocazia sărbătorilor de iarnă este destinată consumului familial, fiind interzisă comercializarea cărnii și a produselor din carne rezultate din acestea .
De asemenea, este interzisă comercializarea porcilor, cărnii și produselor din carne provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției virusului Pestei Porcine Africane (PPA).
Recomandăm, încă o dată, celor care sacrifică porci în mod tradiţional să se adreseze medicilor veterinari pentru efectuarea examenului trichineloscopic .
Există un risc major de îmbolnăvire la care se expun persoanele care cumpără şi consumă carne de porc a cărei origine nu este cunoscută, provenită din tăieri clandestine sau care nu a fost supusă controlului sanitar veterinar (inclusiv examenul pentru identificarea Trichinella spp.).
Este interzisă comercializarea produselor alimentare în spații improvizate, nesupuse controlului sanitar veterinar sau în sistem de vânzare stradal și nu recomandăm consumatorilor să achiziționeze produsele specifice acestei perioade din astfel de locuri.
În cazul în care constată nereguli care ar putea pune în pericol sănătatea publică, consumatorii sunt rugaţi să sune la telefonul 0372735838; fax 0249416726 – DSVSA Olt.
DIRECTOR EXECUTIV,
DR.BOLBOREA VERONEL