26.03.2025
INFORMARE DE PRESĂ
Acțiunile de control ale medicilor veterinari din cadrul DSVSA Olt au fost intensificate în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, astfel că, în perioada 01.03.-25.03.2025 au fost efectuate un număr de 288 de controale oficiale în domeniul igienei alimentare, care au urmărit modul în care operatorii din sectorul alimentar autorizaţi/înregistraţi sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor respectă condiţiile sanitare veterinare şi de siguranţa alimentelor referitoare la procesarea alimentelor de origine animală (carne, lapte, produse lactate, peste, ouă) şi nonanimală (produse de panificaţie şi patiserie, legume-fructe), asigurarea trasabilităţii acestora, condiţiile de ambalare, transportul, depozitarea şi comercializarea acestora către consumatorul final .
Pentru neconformitățile constatate in domeniul igienei alimentare, au fost aplicate sancțiuni, după cum urmează :
-40 sancțiuni contravenționale conform H.G. 984/2005, cu modificările și completările ulterioare, în valoare de 189.200 lei la unități de alimentație publică, magazine alimentare și laboratoare de cofetărie-patiserie
-8 avertismente, conform O.G. 2/2001, la unități de alimentație publică și magazine alimentare.
Abaterile de la normele sanitare veterinare pentru care s-au aplicat sancțiuni au fost :
-igienă și manipulare necorespunzătoare a produselor alimentare ;
-supraaglomerarea spațiilor de depozitare, precum și depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare;
-etichetare necorespunzătoare a produselor alimentare ;
-nerespectarea frecvenței de recoltare probe în cadrul programului de autocontrol ;
-lipsa echipamentului de lucru a angajaților ;
-lipsa verificării stării de sănătate a angajaților;
-întreținerea necorespunzătoare a spațiilor și echipamentelor de lucru ;
-funcționarea fără a deține Documente de Înregistrare Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.
Au fost reținute oficial și dirijate la unitate neutralizare a subproduselor care nu sunt destinate consumului uman aproximativ 49 kg de produse de origine animală în urma controalelor în unități de alimentație publică din județ.
Consumatorii își pot procura carne de tineret ovin/caprin din obiectivele înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor din județul Olt, respectiv din carmangerii, măcelării, supermarketuri, magazine alimentare.
În ceea ce privește sacrificarea mieilor aceasta se realizează în abatoare autorizate sanitar veterinar pentru sacrificarea ovinelor .
De asemenea, sacrificarea mieilor se poate realiza și în locurile organizate, amenajate temporar, în care se asigură supraveghere sanitară veterinară, numai la solicitarea scrisă din partea primăriilor care doresc să organizeze asemenea spații .
Au fost transmise adrese către primăriile din județ, prin care au fost comunicate condițiile sanitare veterinare pe care trebuie să le îndeplinească spațiile special amenajate care vor fi avizate pentru funcționarea temporară în vederea sacrificării tineretului ovin și caprin.
Recomandăm consumatorilor să achiziţioneze produse alimentare specifice acestei perioade, numai din unităţi autorizate/înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, care sunt supuse controalelor sanitare veterinare, pentru a preîntâmpina apariţia îmbolnăvirilor .
În cazul în care constată nereguli care ar putea pune în pericol sănătatea publică, consumatorii sunt rugaţi să sune la telefonul 0372735838; fax 0249416726 – DSVSA Olt.
DIRECTOR EXECUTIV,
DR.BOLBOREA VERONEL