Acțiuni de control în domeniul siguranței alimentare la produsele de origine nonanimală

25.09.2024

INFORMARE DE PRESĂ

Acțiuni de control în domeniul siguranței alimentare la produsele de origine nonanimală

În cursul lunii august, inspectori din cadrul Direcției Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt au derulat acțiuni de control oficial la producători primari de materii prime vegetale (cereale, legume, fructe), la unități de procesare legume fructe și la unități de comercializare și la depozite de legume-fructe, în vederea verificării activității acestora.

Astfel au fost controlați un număr de 5 (cinci) producători de produse primare – cereale, 4 (patru) producători de produse primare – legume și fructe, de la care s-a procedat la prelevare de probe de legume, respectiv roșii, castraveți și gogoșari, fiind dirijate către Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt (LSVSA Olt) – Compartimentul de control reziduuri și contaminanți.

A fost supusă controlului oficial și evaluării o unitate de prelucrare și conservare legume-fructe, fiind identificate unele neconformități, pentru care a fost aplicată sancțiune conform OG 2/2001, cu modificările și completările ulterioare și au fost stabilite termene de remediere.

Totodată au fost efectuate 9 (nouă) controale oficiale la această unitate de prelucrare și conservare legume-fructe, ca urmare a recepționării de tomate dintr-un stat membru.

A fost controlat un depozit de legume – fructe la care s-a constatat funcționarea fără deținerea înregistrării pentru siguranța alimentelor, fiind aplicată sancțiune contravențională conform HG 984/2005, cu modificările și completările ulterioare, în valoare de 50000 lei și sancțiune complementară prin emiterea ordonanței privind interzicerea activităților.

Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt (LSVSA Olt) – Compartimentul de control reziduuri și contaminanți a efectuat determinarea reziduurilor de pesticide în cursul lunii august, fiind analizate 44 de probe de legume si fructe provenind din import (Turcia, Egipt, Polonia, Africa de Sud, Serbia, Grecia, Albania, Peru, Ecuador, Macedonia) și din  Romania, din care 19 probe au fost recoltate în cadrul programelor de autocontrol .

Din cele 44 de probe analizate, la un număr de 10 probe au fost detectate reziduuri de pesticide (sub limita maximă admisă), cele mai multe la lamâi și grapefruit.

Reziduurile de pesticide întâlnite în legume si fructe sunt, în special: azoxitrobin, tiabendazol, acetamiprid etc. Reziduurile de pesticide detectate în legume si fructe provin, în special, de la tratamentele cu fungicide, urmate de cele cu ierbicide.

În urma analizării acestora, nu au fost rezultate neconforme, respectiv depășiri ale limitelor maxime admise ale reziduurilor de pesticide, toate valorile obtinute au fost sub limitele maxime admise prevazute de Reg. (CE) 396/2005.

Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt (LSVSA Olt) – Compartimentul de control reziduuri și contaminanți analizează un număr de 319 subsanțe active simultan prin tehnica lichid cromatografica si 116 substante active simultan prin tehnica gaz-cromatografica. Metodele de analiza au fost acreditate de catre RENAR in cursul anului 2023.

DIRECTOR EXECUTIV,

DR.BOLBOREA VERONEL