ACTUALIZAREA SITUAŢIEI EPIDEMIOLOGICE SUB RAPORTUL PESTEI PORCINE AFRICANE

09.10.2019    

   COMUNICAT DE PRESĂ

ACTUALIZAREA SITUAŢIEI EPIDEMIOLOGICE SUB RAPORTUL PESTEI PORCINE AFRICANE

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt informează că  la această dată, pe teritoriul judeţului Olt, pesta porcină africană evoluează în 25 localităţi şi sunt confirmate 110 focare (Cilieni-7 focare, extravilanul localităţii Ianca-3 focare, Ianca-2 focare, Dăneasa-3 focare, Sprîncenata-11 focare, Slăveni (Gostavăţu)-10 focare, Stoeneşti-9 focare, Drăgăneşti Olt-3 focare, Văleni-2 focare, Orlea-17 focare, Studina-4 focare, Gura Padinii-5 focare, Ipoteşti-2 focar, Coloneşti-1 focar, Grojdibodu-8 focare, Gîrcov-3 focare, Vîrtopu-1 focar, Brebeni-1 focar, Crîmpoia-4 focare, Şerbăneşti-2 focare, Fărcaşele-1 focar, Ghimpeţeni-2 focare, Obîrşia Nouă-1 focar, Potcoava(Fălcoeni) – 1 focar, Perieţi-1 focar, Grădinile-6 focare).

 În acestă săptămână se face plata pentru 62 de exploataţii afectate de pestă porcină africană (focare de boală şi ucidere preventivă) din localitatea Slăveni(Gostavăţu), iar valoarea despăgubirilor este de 201.800 lei.

 DSVSA Olt solicită sprijinul şi înţelegerea unităților administrativ teritoriale, a cetăţenilor și a operatorilor economici pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

DSVSA Olt reia apelul către toți cetățenii din zonele afectate, dar și din restul județului să anunțe fără întârziere, fie medicul veterinar din localitate sau direct Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt, fie autoritățile publice locale asupra oricărui caz de îmbolnăvire sau moarte la porcii domestici sau sălbătici de care au cunoștință.

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

DSVSA Olt va informa periodic publicul din județ, cu privire la evoluția bolii, respectiv măsurile ce se impun în scopul combaterii acesteia.

  

ESTE INTERZISĂ COMERCIALIZAREA, ÎNSTRĂINAREA SAU MIȘCAREA SUB ORICE FORMĂ A PORCILOR VII, A CĂRNII ȘI PRODUSELOR DIN CARNE DE PORC PROVENITE DIN ZONELE DE RESTRICȚIE, CA URMARE A EVOLUȚIEI VIRUSULUI PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA).

SE MENŢIN RESTRICŢIILE ÎN CEEA CE PRIVEŞTE ORGANIZAREA AGLOMERĂRILOR DE ANIMALE VII ÎN SCOPUL COMERCIALIZĂRII ACESTORA – INTERDICŢIE DE FUNCŢIONARE A TÂRGURILOR DE ANIMALE VII.

 

DIRECTOR EXECUTIV,   

DR.BOLBOREA VERONEL