Informare privind suspiciunea de Pestă Porcină Africană în două gospodării nonprofesionale din localitatea Cilieni, judeţul Olt

COMUNICAT DE PRESĂ

Informare privind suspiciunea de Pestă Porcină Africană

în două gospodării nonprofesionale din localitatea Cilieni, judeţul Olt

 

În seara zilei de 08.07.2019 a fost notificată, în urma examenelor de laborator efectuate de L.S.V.S.A Olt, suspiciunea de pestă porcină africană (PPA), la probele prelevate de la un cadavru porc  şi un porc viu, din două gospodării nonprofesionale situate în comuna Cilieni, care au achiziţionat porcii din aceeaşi sursă, din comuna Cilieni, judeţul Olt,

Conform procedurilor, în această dimineaţă, probele au fost trimise către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti – Laborator Naţional de Referinţă, pentru confirmarea diagnosticului.

În ziua de 07.07.2019, într-o gospodărie din localitatea Cilieni a fost notificat medicului veterinar de liberă practică un caz de mortalitate, care, împreună cu reprezentanţi ai DSVSA Olt au prelevat probe de organe de la cadavrul din gospodăria afectată.

În cursul anchetei epidemiologice, întrucât ambele suine au avut aceeaşi sursă din punct vedere al originii, au fost prelevate trei probe de sânge, în funcţie de vârstă, de la porcii existenţi în gospodăria respectivă, rezultatul fiind negativ. Toate probele au fost recepţionate de LSVSA Olt în data de 08.07.2019.

Porcii din cele două focare erau identificaţi şi înregistraţi în baza de date.

Pentru a reduce riscul de răspândire a bolii în localitate, serviciile veterinare au intervenit și au instituit imediat măsurile aplicabile în cazul diagnosticării unui focar de PPA.

Gospodăria respectivă a fost plasată sub supraveghere oficială, s-a realizat dezinfecția, ecarisarea, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport. De asemenea, în data de 08.07.2019, a fost efectuată uciderea preventivă a porcului cu rezultat pozitiv la proba de sânge prelevată, iar cadavrul a fost ecarisat, totodată realizându-se evaluarea animalului în vederea despăgubirii proprietarului, conform legislaţiei sanitare veterinare în vigoare. Şi acestă gospodărie a fost plasată sub supraveghere oficială.

În data de 09.07.2019, la Instituţia Prefectului a fost convocat Centrului Local de Combatere a Bolilor şi a fost supus spre aprobare programul de măsuri privind suspiciunea de PPA, precum şi măsurile care se impun în zonele de restricţie.

DSVSA solicită sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii și consecințele economice grave generate de apariția ei.

Orice caz de moarte sau îmbolnăvire al animalelor din gospodărie trebuie anunțat imediat medicului veterinar sau DSVSA Olt.

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație.

Evoluția bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice și de laborator, iar zilnic se analizează situația existentă, se aplică măsuri și se întreprind acțiuni în funcție de circumstanțe.

Acțiunile autorităților sunt conjugate și întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid și pentru a împiedica răspândirea bolii.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, singurele specii afectate fiind porcii domestici şi mistreţii.

         

DIRECTOR EXECUTIV,   

   DR.BOLBOREA VERONEL