Acţiuni de control desfăşurate în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale de Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt    

26.04.2024

INFORMARE DE PRESĂ

Acţiuni de control desfăşurate în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale de Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt

Acțiunile de control ale medicilor veterinari din cadrul DSVSA Olt au fost intensificate în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, astfel că, în perioada 01.04.-23.04.2024, au fost efectuate 370 de controale oficiale în domeniul igienei alimentare, care au urmărit modul în care operatorii din sectorul alimentar autorizaţi/înregistraţi sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor respectă condiţiile sanitare veterinare şi de siguranţa alimentelor referitoare la procesarea alimentelor de origine animală (carne, lapte, produse lactate, peste, ouă) şi nonanimală (produse de panificaţie şi patiserie, legume-fructe), asigurarea trasabilităţii acestora, condiţiile de ambalare, transportul, depozitarea şi comercializarea acestora către consumatorul final .

Pentru neconformitățile constatate in domeniul igienei alimentare, au fost aplicate sancțiuni, după cum urmează :

-4 sancțiuni contravenționale conform H.G. 984/2005, cu modificările și completările ulterioare, în valoare de 13.600 lei la unitate de alimentație publică și supermarketuri ,

-14 avertismente, conform O.G. 2/2001, la unități de alimentație publică, magazine alimentare, magazine de comercializare miere și produse apicole, măcelării, pentru următoarele neconformități :

-igienă și manipulare necorespunzătoare a produselor alimentare ;

-supraaglomerarea spațiilor de depozitare, precum și depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare;

-etichetare incompletă a unor produse alimentare ;

-nerespectarea frecvenței de recoltare probe în cadrul programului de autocontrol ;

-lipsa echipamentului de lucru a angajaților ;

-lipsa verificării stării de sănătate a angajaților.

Au fost efectuate controale în târgurile Tufeni, Potcoava și Dobroteasa .

De asemenea, au fost efectuate controale în trafic, împreună cu reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Județean Olt, care au avut drept scop verificarea respectării condițiilor de comercializare și transport ale produselor alimentare de origine animală și nonanimală și animale vii . Nu au fost identificate neconformități .

Consumatorii își pot procura carne de tineret ovin/caprin din obiectivele înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor din județul Olt, respectiv din carmangerii, măcelării, supermarketuri, magazine alimentare.

De asemenea, ca urmare a solicitărilor transmise de primăriile Slatina, Balș și Osica de Sus, se vor organiza centre amenajate temporar e sacrificare a tineretului ovin și caprin, după cum urmează :

– spațiul din incinta fostului abator Strehareți din Slatina ;

– spațiul din incinta târgului săptămânal Osica de Sus ;

– spațiul special amenajat în Piaţa Agroalimentară Balș.

Recomandăm consumatorilor să achiziţioneze produse alimentare specifice acestei perioade, numai din unităţi autorizate/înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, care sunt supuse controalelor sanitare veterinare, pentru a preîntâmpina  apariţia îmbolnăvirilor .

În cazul în care constată nereguli care ar putea pune în pericol sănătatea publică, consumatorii sunt rugaţi să sune la telefonul 0372735838; fax 0249416726 – DSVSA Olt.

DIRECTOR EXECUTIV,

DR.BOLBOREA VERONEL